Vitaminer

Kroppen behöver en mängd olika vitaminer för att fungera som den ska. En del vitaminer är essentiella. Det betyder att de är livsviktiga men att kroppen inte kan skapa dessa själv. Ordet "vita" härstammar från latin och betyder just liv. Läran om vitaminer är reaktivt ung, cirka 100 år gammal. Har man för lite av ett visst vitamin kan detta leda till bristsjukdomar. Vitaminerna får vi i oss via maten eller genom kostillskott.

Det finns 13 vitaminer som man vet är essentiella. Dessa är Vitamin A, B, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K, Biotin, Folacin, Niacin och Pantotensyra. En del av dem är vattenlösliga och en del är fettlösliga. Skillnaden mellan dessa är att de utsöndras olika snabbt från kroppen eller lagras i organ och celler. Varje vitamin har sin speciella funktion och uppgift i kroppen. Därför är det viktigt att man har ett dagligt intag av alla de olika sorterna.

Vitamin A är bra för synen och huden. D-vitamin är bra för skelettet, B6 och B12 behövs för att dela celler och bilda röda blodkroppar. Vitamin B2 är viktigt för hår och hud medan Vitamin C skyddar kroppens celler och hjälper till med tillväxten av bindväv.

Speciellt på vintern är det viktigt att få i sig mycket vitaminer då kroppen är extra känslig, då de hjälper att stärka immunförsvaret och förebygga sjukdomar.

Meny