Valeriana

Valeriana eller vänderot som det heter på svenska är en rogivande ört. Den används främst för att råda bot på oro och problem med sömnen. Det som är bra med örten är att risken för att bli beroende är lägre än vid vanliga sömngivande läkemedel. Dessutom får man inget rus av örten. Örtens exakta verkningsmekanism är idag lite bättre förstådd men det saknas fortfarande mycket kunskap om örten. Det finns i Sverige flera godkända naturläkemedel och vanliga läkemedel med valeriana.

Valeriana är en flerårig ört. Den växer allmänt över hela Sverige och trivs bäst på fuktiga platser. Det är växtens rot som används i preparat med valeriana. Valeriana har använts mycket länge mot olika besvär. Det var bland annat ett populärt läkemedel i antikens Grekland.

Valeriana sägs inte enbart vara lugnande och sömngivande. Det sägs även vara bra för matsmältningen och kunna motverka gaser och illamående. Vissa menar även att det är bra för levern samt lindrar svettningar och urinbesvär.

Den lugnande effekten tillsammans med vissa inflammationshämmande ämnen i valeriana kan tänkas kunna bidra till en verkan på matsmältningsbesvär. Idag används valeriana som sagt främst mot sömnproblem, oro och muskelspänningar.

Valeriana har ofta ha en tillräcklig effekt vilket kan vara speciellt värdefullt när narkotiska läkemedel inte lämpar sig eller inte visar sig nödvändiga.

Meny