E-Vitamin

Vitamin E är ett fettlösligt vitamin som även fungerar som antioxidant. Det är ovanligt med brist på vitamin E och oftast räcker det med att äta rätt kost. En del studier visar dock att kosttillskott med vitamin E kan förebygga ett antal sjukdomar.

De som ligger i farozonen för att få brist på E-vitamin är de som har en alldeles för ensidig kost. Ett vanligt exempel är vegetarianer och andra liknande diet-användare. Det är vanligt förekommande bland för tidigt födda barn och vid vissa sjukdomar.

Brist kan leda till hjärt- och cirkulationssjukdomar, besvär med muskler, hormonella störningar och anemi. Man kan även känna sig svag och lättretlig.

Det vi kallar vitamin E är åtta besläktade antioxidanter. Dessa deltar i skyddet av cellernas membran genom att oskadliggöra de fria radikalerna och motverka oxidering. Vitaminet är dock, tillskillnad från de flesta andra antioxidanterna, fettlösliga.

Vitaminet stödjer cellernas syretillförsel och är en del av ämnesomsättningen där det fyller flera viktiga funktioner.

Vitamin E är bra för huden och är därför en vanlig ingrediens i salvor och krämer för huden. E-vitamin fungerar som ett slags konserveringsmedel för huden med sin antioxidatativa förmåga. Vitamin E kan på så sätt lindra torr hy, klåda, eksem och bristningar och sprickor i huden. Vitaminet ökar syretillförseln till hudcellerna vilket ökar cirkulation och påskyndar läkning av huden.

Vitamin E kan även, till viss del, skydda huden mot skador i samband med UV-strålning. Vitaminet ger ett direkt skydd mot UVB. Det gäller både vid externt bruk, alltså i form av kräm eller salva på huden, och internt bruk. Det innebär att E-vitaminer vi får i oss genom kosten eller tillskott skyddar mot UV genom att de når hudcellerna inifrån. På samma sätt förebygger vitamin E rynkor och annat åldrande av huden.

Köp E-Vitamin Online

Lista med butiker som säljer E-Vitamin.
Svenskt Kosttillskott som är en av Sveriges största E-butiker som säljer kosttillskott, har givetvis även något för dig som letar efter något med E-vitamin.
Besök Svenskt Kosttillskott
Meny