Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger har en lång och känd historia inom läkemedelskonsten. Exempelvis finns de i både gamla och nya testamentet ett flertal beskrivningar om vinägerns många användningsområden.

Det finns inte så mycket forskning eller vetenskapliga studier gjorda på äppelcidervinäger, utan användandet är grundat i flera tusen år gammal erfarenhet. Att ett preparat varit populärt i flera tusen år är väl ett bra mått på användbarheten. Det den forskning som finns kommit fram till är dock att äppelcidervinäger innehåller bland annat rikligt med C-vitamin och andra vitaminer. Det finns även gott om mineraler, spårämnen och fibrer i vinägern.

Äppelcidervinäger har väldigt många användningsområden. Det används för utvärtesbruk som behandling mot en hel del olika hudåkommor. Det används mot höga blodfetter, mot gasbildning och mot förkylningar. Det är även populärt att använda äppelcidervinäger för att påskynda matsmältningen och för att bota irriterade tarmar. Vinägern används även mot migrän, besvär med muskler och leder samt mot trötthet. Man kan dessutom använda vinägern i matlagningen. I köket fungerar äppelcidervinägern perfekt som ingrediens i salladsdressingar eller olika såser och marinader.

Om man dricker äppelcidervinäger utspätt med vatten någon gång om dagen så sänker man kolesterolvärdet i kroppen. Vinägerns viktigaste aktiva ämne sägs vara pektin som är en löslig fiber. Enligt vissa studier har det så pass stor effekt på kolesterolvärdet att det kan sänkas med 30 procent vid dagligt användande.

Vissa använder även äppelcidervinäger som hårinpackning och det hjälper mot trött hår och torr hårbotten. Andra använder vinägern mot dålig andedräkt och tandköttsproblem genom att gurgla munnen med det. Vinägern är kort sagt användbar till det mesta.

Meny